14 January 2010

.::AyaM MaSaK MeRaH::.


.: AyAm MaSak Merah:.

Bahan2:-

10 ketul ayam - (goreng setengah masak)
Rempah tumis- (bunga lawang, kulit kayu manis, biji pelaga & cengkih)
3 ulas bwg merah- (dikisar)
2 ulas bwg putih- (dikisar)
1 inci halia- (dikisar)
1 btg serai
2 helai daun limau purut
2 sudu sos tiram
2 susu cili kisar
4 sudu sos tomato
4 sudu sos cili
1 ulas bwg besar potong bulat
Garam, gula & serbuk perasa secukup rasa

Cara2:

Panaskan api, masukkan rempah tumis, serai, daun limau purut & bahan kisar.. Kemudian, masukkan cili kisar.. Tumis sehingga naik bau.. Masukkan sos dan kacau sebati. Masukkan bawang besar dan masukkan ayam yg sudah digoreng tadi.. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa secukup rasa...



.:Sekadar gambar hiasan:.


.:Kalau ada yg terkurang sori la ek Lah, coz kite pn sama2 baru belajar.. Kalau was2, mak ko pn leh ko jadikan rujukan.. Orang lama xsama ngn org baru ;-) :.



No comments: