23 January 2010

.::LeLaH AkU::.


Lelah aku,
Menjadi insan yg mencinta dan dicintai
Mengejar cinta yg belum pasti
Meski cinta itu pernah ku miliki
Tapi kini ia semakin menjauh dan berlalu pergi

Lelah aku,
Menjadi pencinta yang setia
Pada insan yang bergelar lelaki
Tiada satu janji yg pernah dikotakan
Hanya manis di bibir tapi pahit di hati

Lelah aku,
Menanggung sendirian segala duka
Setelah kemanisannya kau ragut
Kini kau biarkan diriku keseorangan
Terkulai layu bersama memori khayalan ciptaanmu

Lelah aku,
Melihat cinta manusia
Yang hadir dan berlalu begitu sahaja
Seperti tiada arah untuk dituju
Dan masih tidak pasti di mana penghujungnya

Namun,
Kala itu terlupa aku seketika
Dalam mengejar cinta manusia
Ada cinta yang paling Agung
Yang kudus lagi suci dan kekal selamanya
Itulah dia cinta Illahi...
.:Dalam usaha utk menggapai cinta yang hakiki dan kekal abadi:.22 January 2010

.::LeMbArAn HiDuP WaNiTa SoLeHaH::.

Mampukah aku menjadi seperti Siti Khatijah?
Agung cintanya pada Allah dan Rasulullah
Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah
Penawar hati kekasih Allah
Susah dan senang rela bersama...

Dapatkah ku didik jiwa seperti Siti Aishah?
Isteri Rasulullah yang bijak
Pendorong kesusahan dan penderitaan
Tiada sukar untuk dilaksanakan...

Mengalir air mataku
Melihat pegorbanan puteri solehah Siti Fatimah
Akur dalam setiap perintah
Taat dengan abuyanya, yang sentiasa berjuang
Tiada memiliki harta dunia
Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga...

Ketika aku marah
Inginku intip serpihan sabar
Dari catatan hidup Siti Sarah....

Tabah jiwaku
Setabah umi Nabi Ismail
Mengendong bayinya yang masih merah
Mencari air penghilang dahaga
Di terik padang pasir merak
Ditinggalkan suami akur tanpa bantah
Pengharapannya hanya pada Allah
Itulah wanita Siti Hajar....

Mampukah aku menjadi wanita solehah?
Mati dalam keunggulan iman
Bersinar indah, harum tersebar
Bagai wanginya pusara Masyitah...

-Cyberibu-
.:Ya Allah, jadikan aku wanita yg solehah.. yg baik di antara yg terbaik & kurniakan aku pendamping yg baik dlm mendapatkan sesuatu yg terbaik dari Mu.. Amin:.21 January 2010

.::KeLeBiHaN MeMbAcA SuRaH2 Dr Al-QuRaN::.

(1) BISMILLAH (Dengan Nama Allah)- Barangsiapa membaca sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan, dari bencana manusia dan jin, daripada kecurian dan kebakaran, dan daripada kematian terkejut. Barang siapa membaca sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada pembaca.

(2) SURAH AL-FATIHAH (Pembukaan)- Barangsiapa membacanya sebanyak 41 kali di antara sembahyang sunatnya, nescaya permintaannya di perkenankan, jika sakit lekas sembuh dan nescaya dikasihi oleh makhluk dan ditakuti oleh musuh. Barang siapa membaca 20 kali sesudah tiap-tiap sembahyang fardhu, nescaya rezkinya dilapangkan oleh Tuhan dan bertambah baik keadaannya, serta bercahaya rohaninya.

(3) AYAT AL-KURSI (Kekuasaan Allah)- Barangsiapa membacanya sekali selepas setiap sembahyang fardhu, nescaya terpelihara dari tipu daya dan ganguan syaitan. Dengan membacanya, seorang yang miskin akan menjadi kaya, dan jika dibaca ketika hendak tidur nescaya akan terselamat dari kecurian, kebakaran dan kekaraman. Barangsiapa sentiasa membaca ayat Al-Kursi, nescaya Allah akan kurniakan kepada ahli rumahnya kebaikan yang tidak terhitung banyaknya. Barangsiapa berwudhuk lalu membaca sekali, nescaya Allah akan meninggikan darjatnya setinggi 40 darjat dan Allah akan mendatangkan para malaikat menurut bilangan hurufnya, seraya berdoa untuk si pembaca sehinggalah ke hari Qiamat. Dan disebut dalam hadith yang lain : Barangsiapa membacanya ketika hendak tidur, nescaya Allah akan membuka pintu rahmat baginya hingga ke subuh, dan mengurniakan kota nur menurut bilangan rambut dibadannya. Jika si pembacanya meninggal dunia pada malam itu, ia dikira mati syahid. Hadith yang lain mengatakan: Barangsiapa membacanya selepas setiap sembahyang fardhu, nescaya akan terpelihara dari kekerasan malakul-maut, dan dia akan dibangkitkan bersama para Mujahid yang berjihad beserta para Anbiya hingga ia gugur mati Syahid. Imam Jaafar Shadiq r.a. mengatakan: Barangsiapa membaca sekali, nescaya Allah akan menghindar darinya 1,000 kesukaran duniawi, yang terkecil sekali ialah kemiskinan dan kepapaan, dan 1,000 kesukaran ukhrawi, yang terkecil sekali ialah azab neraka.

(4) SURAH AL-BAQARAH (Sapi Betina)- Barangsiapa membaca dua ayat terakhir dari surah ini (Amanarrasulu) sebelum tidur, ia akan terselamat dari segala bala bencana dan mara bahaya.

(5) SURAH ALI-IMRAN (Keluarga Imran)- Barangsiapa membaca tiga ayat yang pertama dari surah ini, Nescaya ia akan mencapai kesihatan dari segala penyakit dan terselamat dari gangguan jin.

(6) SURAH AN-NISSA' (Perempuan)- Barangsiapa yang membaca ayat yang ke 75 dari surah ini, nescaya ia akan terselamat dari kejahatan para penjahat.

(7) SURAH AL-MAIDAH (Hidangan)- Barang siapa membaca ayat yang ke 7 dari surah ini, sebanyak yang mungkin selama 3 hari berturut -turut, insya Allah akan terselamat dari was-was semasa wudhu dan sembahyang. Barang siapa membaca ayat 89 hingga ayat 101 dari surah ini, ke atas air lalu diberi minum kepada orang yang bercakap dusta, nescaya ia tidak akan bercakap dusta lagi.

(8) SURAH AL-AN'AM (Binatang Ternak) Barang siapa membacanya sebanyak 7 kali, nescaya akan terhindar dari segala bala bencana. Jika ayat 63 dan 64 dari surah ini, dibaca oleh penumpang kapal, ia akan terselamat dari karam dan tenggelam.

(9) SURAH AL-A'RAAF (Benteng Tinggi) Barang kali membaca ayat 23 dari surah ini, selepas tiap-tiap sembahyang fardhu, lalu beristighfar kepada Allah, nescaya akan terampun segala dosanya. Barang siapa membaca ayat 47 dari surah ini, ia akan terpelihara dari kekacauan para penzalim serta ia akan mendapat rahmat Allah.

(10) SURAH AL- ANFAL (Rampasan)- Barang siapa membaca ayat 62 dan 63 dari surah ini, nescaya dia akan di cintai dan dihormati oleh sekalian manusia.

(11) SURAH AL-BARAAH (AT-TAUBAH) (Pemutus perhubungan)- Barangsiapa membacanya, nescaya akan terselamat dari kemunafiqan dan akan mencapai hakikat iman. Barang siapa membaca ayat 111 dari surah ini, dikedai atau ditempat-tempat perniagaan, nescaya akan maju perniagaannya itu.

(12) SURAH YUNUS (Yunus)- Barangsiapa membaca ayat 31 dari surah ini ke atas Perempuan yang hamil, nescaya ia melahirkan anak dalam kandungannya itu dengan selamat. Barangsiapa membaca ayat 64 dari surah ini, nescaya ia akan terhindar dari mimpi-mimpi yang buruk dan mengigau.

(13) SURAH AL-HUD (Hud)- Barang siapa membaca, nescaya ia akan mendapat kekuatan dan Kehebatan serta ketenangan dan ketenteraman jiwa. Barang siapa membaca ayat 56 dari surah ini, pada setiap masa, nescaya ia akan terselamat dari gangguan manusia yang jahat dan binatang yang liar. Barang siapa membaca ayat112 dari surah ini, sebanyak 11 Kali selepas tiap-tiap sembahyang, nescaya akan mencapai ketetapan hati.

(14) SURAH YUSUF (Yusuf)- Barang siapa membacanya, akan dimurahkan rezekinya dan diberikan kemuliaan kepadanya. Barang siapa membaca ayat 64 dari surah ini, ia akan terhindar dari kepahitan dan kesukaran hidup. Barang siapa membaca ayat 68 dari surah ini, nescaya Allah akan mengurniakan kesalehan kepada anak-anaknya.

(15) SURAH AR-RA'D (Petir)- Barang siapa membaca ayat 13 dari surah ini, ia akan terselamat dari petir. Dan barangsiapa membaca ayat 28 dari surah ini, nescaya penyakit jantungnya akan sembuh.

(16) SURAH IBRAHIM (Ibrahim)- Barang siapa membaca ayat-ayat 32 hingga 34 dari surah ini, nescaya anak-anaknya akan terhindar dari perbuatan-perbuatan syirik dan bida'ah.

(17) SURAH AL-IIIJ'R (Batu Gunung)- Barang siapa membaca 3 ayat yang terakhir dari surah ini, ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur, nescaya anak kandungannya itu akan terselamat dari gugurnya.

(18) SURAH BANI ISRAIL (Anak-anak Israil)- Barang siapa membacanya ke atas air, lalu diberi minum kepada orang yang bercakap gagap insya Allah akan hilang gagapnya itu. Barang siapa membaca ayat 80 dari surah ini, ketika ia pulang dari perjalanan, nescaya dia akan dimuliakan dan dihormati oleh orang- orang yang setempat dengannya.

(19) SURAH AL-KAHF (Gua)- Barang siapa membacanya, akan terhindar dari kemiskinan dan kepapaan. Barang siapa membacanya pada malam Jumaat, nescaya dia akan mendapat rezeki yang murah.

(20) SURAH MARYAM (Maryam)- Barang siapa membacanya, nescaya akan mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat.

(21) SURAH THAAHAA (Hai Manusia)- Barang siapa membacanya, nescaya Allah akan mengurniakan kepadanya ilmu pengetahuan dan akan tercapai segala maksudnya. Barang siapa membaca ayat-ayat 25 hingga 28 sebanyak 21 kali, tiap-tiap hari selepas sembahyang subuh nescaya otaknya akan cerdas dan akalnya akan sempurna.

(22) SURAH AL ANBIYA (Nabi-Nabi)- Barang siapa membaca ayat 83 dari surah ini, nescaya dia akan mendapat sebesar-besar pangkat di sisi Allah s.w.t .

(23) SURAH AL-HAJ (Haji)- Barang siapa membacanya, Allah akan membinasakan musuh-musuhnya.

(24) SURAH AL-MU'MINUN (Orang-orang Mukmin)- Barang siapa membacanya ke atas air, lalu diberi minum kepada orang yang selalu minum minuman keras, nescaya dia tidak akan meminumnya lagi. Barang siapa membaca ayat 28 dari surah ini, nescaya perahunya akan terselamat daripada karam dan rumahnya akan terselamat dari kecurian dan serangan musuh.

(25) SURAH AN-NUUR (Cahaya)- Barang siapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari mimpi-mimpi yang buruk. Barang siapa membaca ayat 35 dari surah ini, pada hari Jumaat sebelum sembahyang Asar, nescaya dia akan disegani oleh orang ramai.

(26) SURAH AL-FURQAN (Pembaca) Barang siapa membacanya sebanyak 3 kali ke atas air yang bersih, lalu air itu dipercikkan di dalam rumah, nescaya rumah itu akan terselamat dari gangguan binatang-binatang yang liar dan ular-ular yang bisa.

(27) SURAH ASY-SYU A'RA (Ahli-ahli Syair)- Barang siapa membaca ayat 130 dari surah ini, sebanyak 7 kali dengan senafas ke atas orang-orang yang digigit oleh binatang-binatang yang berbisa nescaya akan hilang bisa-bisa itu.

(28) SURAH AN-NAML (Semut)- Barang siapa membacanya nescaya nikmat-nikmat Allah akan kekal kepadanya.

(29) SURAH AL-QA-SHASH (Cerita)- Barang siapa membacanya ke atas pekerja-pekerjanya, nescaya Mereka tidak akan mencuri dan mengkhianat. Barang siapa membaca ayat-ayat 51 hingga 55 dari surah ini, Nescaya otaknya akan cergas, akalnya akan sempurna dan budi pekertinya akan halus.

(30) SURAH AL-ANKABUT (Labah-labah)- Barang siapa membacanya, nescaya demamnya akan sembuh. Barang siapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari gelisah dan keluh kesah.

(31) SURAH AR-RUM (Rum)- Barang siapa membacanya, nescaya Allah akan membinasakan orang yang hendak menzaliminya.

(32) SURAH LUQMAN (Luqman)- Barang siapa membacanya, nescaya ia akan terhindar dari segala-gala penyakit terutama dari penyakit-penyakit perut. Barang siapa membaca ayat 31 dari surah ini, nescaya akan terselamat dari bencana banjir.

(33) SURAH AS-SAJ DAH (Sujud)- Barang siapa membaca ayat-ayat 7 hingga 9 dari surah ini, ke atas kanak-kanak yang baru lahir, nescaya ia akan terhindar dari segala- gala penyakit ruhani dan jasmani.

(34) SURAH AL-AHZAB (Golongan-golongan)- Barang siapa membaca ayat-ayat 45 hingga 48 dari surah ini, nescaya ia akan mendapat kemuliaan dan kehormatan sejati. Dan barang siapa membaca ayat-ayat 60 hingga 66 dari surah ini, nescaya Allah akan membinasakan musuh-musuhnya.

(35) SURAH SABA' (Saba')- Dengan membacanya, terselamatlah ia dari segala-gala bala bencana, terutamanya dari rosaknya tanam-tanaman.

(36) SURAH FAATHIR (Pencipta)- Barang siapa membaca ayat-ayat 29 dan 30, nescaya Allah akan memberkati perniagaannya.

(37) SURAH YAASIIN (Hai Manusia) Nabi kita Muhammad s.a.w bersabda : "Tiap-tiap sesuatu Mempunyai hati dan hati Al-Quran ialah surah Yaasiin." Yaasiin kerana Allah, nescaya akan terampun segala-gala dosanya kecuali dosa syirik.." Dalam satu hadith yang lain Baginda s.a.w bersabda: "Hendaklah kamu membaca surah Yaasiin ke atas pesakit-pesakitmu yang menghadapi sakaratul-maut, nescaya Allah s.w.t akan meringankan kekerasan sakaratul-maut itu." Dalam satu hadith yang lain pula Baginda s.a.w bersabda: "Aku ingin benar, agar surah Yaasiin ini dihafaz oleh tiap-tiap umatku." Barang siapa membacanya sebanyak 41 kali, pasti akan tercapai segala hajat dan cita-citanya. Barang siapa membacanya sebanyak 21 kali pada malam Jumaat, lalu berdoa istghfar untuk kedua ibu bapanya, nescaya dosa kedua ibu bapanya akan diampunkan oleh Tuhan. Barang siapa membaca sekali ketika membuka kedai atau perniagaan, nescaya akan maju perniagaannya itu. Barang siapa membacanya sekali pada awal malam, andaikata ia mati pada malam itu, mesti ia mati syahid. Barang siapa membacanya sekali selepas tiap-tiap sembahyang Jumaat, nescaya ia akan diselamatkan dari siksa kubur. Jika dibacanya oleh seorang askar, ketika ia hendak turun kemedan peperangan, Allah akan mengurniakan kepadanya keberanian dan kegagahan, serta naiklah ketakutan pada musuh-musuhnya. Hikmat-hikmat dan khasiat-khasiat surah Yaasiin ini banyak benar didapati di dalam kitab-kitab hadith tetapi cukuplah setakat ini untuk diamal oleh anda sekalian.

(38) SURAH ASH-SHAAFFAAT (Yang Berbaris)- Barang siapa membacanya, insya Allah in akan terpelihara daripada gangguan jin.

(39) SURAH SHAAD (Shaad)- Dengan membaca ayat 42 dari surah ini, nescaya akan mendapat kebahagiaan sejati...


.:Sekadar berkongsi, mudah2an kita sama2 mendapat berkat:.

.::KeTiKa CiNtA BeRtAsBiH::.

Hari ni lengkap wat kali yg ke-3 aku habis baca novel 'Ketika Cinta Bertasbih 1&2'.. Aku memang feeling abes baca novel ni n xrasa jemu langsung walaupun baca banyak kali.. Banyak mesej2 yg positif aku dapat melalui novel ni n aku rasa ini novel tarbiyah yang baik utk dibaca oleh semua...

Mesej yg bercorak Ketuhanan, Pengorbanan, Cinta, Kasih sayang n sbgnye memang ada diselitkan dalam novel ni.. Yg bestnyer bukan setakat novel je malah movie yg diadaptasi drpd novel ni pun aku dah pun tonton.. Pe2 pun aku memang enjoy sgt layan novel n movie hasil kerja tangan Habiburrahman El Shirazy n Chaerul Umam.. Mana member2 yg xbaca n tonton lg novel n filem yg top tahun 2009 lepas, korang leh download je kt tenet...
.:Novel Pembangun Jiwa (Ketika Cinta Bertasbih 1&2)
by Habiburrahman El Shirazy:.


.:SiNoPsIs KCB:.

Menceritakan tentang perjuangan seorang Mahasiswa Al-Azhar, Cairo (Khairul Azzam) yang harus membiayai hidup ibu dan adik-adiknya di Indonesia sbg pedagang bakso n penjual tempe..
Azzam merupakan abang yg sgt mengambil berat akn ibu n adik2nya.. Walaupun dia telah mengorbankan kuliahnya utk bekerja, akhirnya dia bangga krn dapat membantu adik2nya menggapai cita2 mereka.. Karektor Azzam dlm novel ni menggambarkan dia seorang yg sederhana, kreatif, mampu menyelesaikan masalah, sanggup menghadapi risiko, berjiwa besar n menggunakan semua peluang yg ada dgn baik (perniagaan) tanpa mempedulikan risiko yg bakal dihadapi kerana dia berpegang kepada prinsip di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.. So, Karektor Azzam sbg abang mencerminkan betapa besarnya kasih sayang n pengorbanan terhadap ibu n adik2nya memang patut dijadikan contoh...


.:Filem Ketika Cinta Bertasbih (1&2) by Chaerul Umam:.
.:Barisan pendokong utama (KCB), dari kanan: M. Kholidi Asadil Alam (Azzam), Oki Setiana Dewi (Anna), Alice Sofie Norin (Eliana), Andi Arsyil Rahman (Furqan) n Medya Serfira (Husna):.


Kt bawah ni aku postkn lagu tema utk filem ni.. Sekadar utk dijadikan halwa tinge!

.:Melly Goeslow Ft. Amee - Ketika Cinta Bertasbih:..:Xtau bile filem ni akn main kt wayang M'sia.. Dlm usaha menanti aku download je kt tenet filem ni.. Aku harap satu ari nnt novel2 yg top kt M'sia ni pun akan difilemkan esp novel by Ramlee Awang Mursyid, i luv dat:.
.::MaHa MeLiHaT::.

Dalam keghairahan aku menyiapkan asgmnt n proposal mmg xdinafikan hidup aku penuh ngan stress yg dtg menujah2 n ditambah lg ngn fikiran yg ngh sarat ngn macam2 hal.. Kadang kala hal/perkara tu xperlu pn ada dalam pale aku tp aku gak yg izinkan die bermain2 dlm pale aku ni..ishk2!! Pe la aku merepek2 ni kan...

Hmm.. Sebenarnye aku nk share satu video yg sedikit sebanyak membantu aku mengurangkan stress yg aku hadapi bermenjak2 kebelakangan ni la.. Aku enjoy sgt dengar lagu ni coz inilah realiti hidup aku sebagai manusia di muka bumi ni spy xlupa akan kewujudan Tuhan yg Satu... Hope korang pn enjoyla bile dgr lagu ni esp 4 my frenz kt luar sana tu.. Layaan jer....:MaHa MeLiHaT:.

Seiring waktu berlalu
Tangis tawa di nafasku
Hitam putih di hidupku
Jalani takdirku

Tiada satu tersembunyi
Tiada satu yang terlupa
Segala apa yang terjadi
Engkaulah saksinya

Reff.
Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Pemaaf
Padamu hati bertobat

Kau yang Maha Pengasih
Kau yang Maha Penyayang
Kau yang Maha Pelindung
PadaMu semua bertekun

Yang dicinta'kan pergi
Yang didamba'kan hilang
Hidup kan terus berjalan
Meski penuh dengan tangisan

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa ku kembali
Hapus semua pedih

Andai aku bisa
Kembali ulang segalanya
Tapi hidup takkan bisa
Meski dengan air mata

Repeat Reff. (2x)

- Opick Ft. Amanda -.:Mengingatkan aku pada Penciptaku di kala susah ataupun senang:.


18 January 2010

.::CaRi MaKaN + CaRi NoVeL::.

.:McDoNaLdS StAr PaRaDE, AlOr SeTar:.** Menu 4 dinner : Milo (share) + Big Mac (Hubby) +
Double Cheese Burger (Mine) + Fries (share) **

1) Jimat tahap gaban is better than membazir tahap syaitan...**Hubby memantapkan lagi rasa Big Mac nye
ngn tambah 'black pepper'**

2) Ada skill gak brader ni tabur black pepper...**Muka lapo + perut berkeroncong (aku je yg dgr)..
time makan mulut kena cover2 beb
(takut saham jatuh)**

3) Renungan:

- sebelum makan baca Bismillah + doa makan

- selepas makan say Alhamdulillah + doa lepas makan


.:KeDaI BuKu PoPuLaR:.


**Borong dua novel yg berlainan tajuk tapi drpd penulis yg sama..
Hijab Sang Pencinta + 9 Nyawa = Ramlee Awang Murshid**

4) Sahut cabaran 'Amalkan Budaya Membaca'...


.:Teringat zaman sekolah dulu2 cikgu bg gelaran 'pelajar paling banyak baca buku' coz menang pertandingan 'Program Nilam':.